Waarom je speciaal bier moet proberen

Een speciaal bier is een term die vrijwel de meeste bierliefhebbers wel kennen. Er is geen wettelijke definitie voor dit soort bieren, maar ze zijn wel te onderscheiden van de ‘standaard’ bieren. Wanneer je denkt aan speciale biertjes, denk je meteen aan bier die je niet zomaar gaat drinken. Dit soort biertjes drink je vaak op speciale momenten. Denk bijvoorbeeld bij het uitgaan of een verjaardagsfeestje. Bij standaard biertjes wordt vaak pils verstaan. Pils wordt vaak gedronken en is ook relatief goedkoper dan speciaal bier. Waarom zou je dan speciale biertjes proberen in plaats van de goedkopere pils? Deze vraag wordt hier beantwoord.

 

Verschil tussen speciaal bier en pils

Het is natuurlijk eerst belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee soorten bieren. Wanneer er over bier gesproken wordt, wordt er vaak pils bedoeld. Echter is dit niet de enige soort bier die er bestaat. Bier is een verzamelnaam voor alle soorten bieren. Pils is slechts een van de soorten bieren onder de verzamelnaam bier. Als er wordt gesproken over normaal bier, dan wordt er pils verstaan. Bij biertjes met een smaakje wordt er speciaal bier verstaan. Het verschil tussen de twee soorten zit hem ten eerste in het gistingsproces. Vrijwel de meeste pilsjes worden ondergist. Terwijl de speciale bieren altijd boven worden gegist. Ondergisting betekent dat het gistingsproces begint bij een lage temperatuur. Dit is tussen de 4 en 15 graden. Op de bodem wordt het gist afgezet. Bij bovengisting wordt er juist een hogere temperatuur gebruikt. Dit is vaak tussen de 15 en 25 graden. De gist blijft hierbij op het brouwsel drijven waardoor het bovengisting wordt genoemd. 

 

Verschil in smaak

De manier waarop het gistingsproces wordt uitgevoerd heeft grote invloed op de smaak die wordt toegevoegd aan een biertje. Bij ondergisting is de smaak meestal beperkt. Bij een pils heb je hierdoor vaak een standaard smaakje. Wanneer je voor een sterkere smaak wilt gaan, moet je zijn bij het speciaal bier. Deze biertjes kunnen enorm veel smaak bevatten. Onder de speciale biertjes kunnen veel uiteenlopende smaken ontstaan. Dit komt doordat het brouwen overal op een andere manier gedaan wordt. Verschillende merken of streken hebben daardoor een uniek biertje die je nergens anders kan krijgen. Vandaar dat het belangrijk is om veel verschillende speciaal bier uit te proberen. Hiervoor kun je naar een bierproeverij gaan, maar er bestaan ook bierpakketten waarbij je verschillende soorten biertjes kunt proeven. 

 

Speciale gelegenheden

Een normaal biertje kun je overal op een dag gaan drinken. Een speciaal bier wordt minder vaak van genoten. Daardoor is het iets wat je op een speciaal moment kunt gaan drinken. Op speciale momenten als een verjaardag of een avondje uit, wil je natuurlijk alles net even anders doen dan wat je normaal gesproken gewend bent. Het soort bier wat je drinkt hoort daar natuurlijk ook wel bij. Ga bij interesse naar Biervaneigenbodem.nl en bekijk het aanbod van verschillende bieren.