Waar kun je port kopen?

Port kopen kun je in allerlei soorten en varianten. Maar port komt oorspronkelijk uit de welbekende havenstad Porto in Portugal. Port heeft een hoger alcoholpercentage dan andere wijnen en staat bekend om de zoete smaak. Al eeuwenlang exporteren de Portugezen hun wijn naar verschillende landen toe. Het ontstaan van de port is niet gebeurd door hevig te experimenteren met smaak. De Engelsen haalden hun wijn voornamelijk uit Frankrijk, maar toen deze twee in een oorlog verstrengeld raakten wilde Engeland hun wijn ergens anders vandaan halen. Dus trokken ze meer zuidwaarts waar de Portugezen een wijn aanboden. Door de lange bootreis overleefde de wijn het vaak minder goed. 

 

De Engelsen besloten toen om meer wijnalcohol toe te voegen aan de vaten om het een langere houdbaarheid te geven. En het gevolg hiervan was een zoetere wijn met een unieke smaak. De Britten ontwikkelde een grote liefde voor de wijn en het werd al snel razend populair.

Waar je op moet letten bij port kopen

Wanneer je port kopen zul je zien dat wanneer er op het etiket “port” staat, dat het ook daadwerkelijk uit Portugal komt. In de EU is het niet toegestaan om een dranksoort port te noemen als het niet uit Portugal komt. De meest voorkomende port is de Ruby. Deze wijn variant is vrij jong en heeft ongeveer tussen de twee en drie jaar op het vat gestaan. Vaak wordt het gerijpt op eikenhouten vaten, je weet dus ongeveer wat je met de smaak kunt verwachten als je ruby port kopen. Vintage port is van de hoogste kwaliteit. De wijn ondergaat een strenge keuring en mag de naam alleen maar dragen onder bepaalde voorwaarden. De wijn wordt soms wel veertig jaar op bewaard. En hoe langer de rijptijd, hoe zachter de smaak van de wijn wordt. Afhankelijk dus van wat je wilt met de smaak kun je een soort uitkiezen. 

Het schenken na port kopen

Wanneer je port gaat inschenken als je port kopen, kun je in je achterhoofd houden dat veel Portugezen het laatste residue wat overblijft in de fles laten zitten. Als je er dan een nieuwe port in schenkt, krijgt deze meer body omdat de smaken zich gaan vermengen. Dit kun je doen als je een vintage port hebt en er een ruby port overheen wilt schenken in de fles. Zeker wanneer je een vintage port hebt is het belangrijk deze zorgvuldig te behandelen omdat ze vrij zeldzaam zijn. De fles moet bijvoorbeeld voor het schenken al 24 uur rechtop hebben gestaan. Afhankelijk van hoe oud de port is moet je erop letten bij het decanteren in een karaf hoe lang dit proces moet zijn.

Waar kun je port het beste bij drinken?

Wanneer je dan een mooie fles port kopen gaat op Flesjewijn.com, is het goed om te weten dat de meeste mensen deze aperitief drinken aan de maaltijd. Veel Nederlanders drinken het bij een stukje kaas of achteraf het hoofdgerecht bij een dessert omdat de wijn wat zoetig is. Ook zijn er verschillende cocktails mee te maken om de port wat meer flair te geven. Een witte port tonic bijvoorbeeld of een ruby sparkler zijn erg populair om te drinken.